Duurzaamheid

24 mei 2020

Verstrekking eerste duurzaamheidsleningen

Door in eigen huis te verduurzamen kunt u besparen op de kosten van uw energierekening. Het laten isoleren van het huis of het nemen van zonnepanelen kost eerst geld, voor het iets oplevert. Niet iedereen heeft daar eigen geld voor. Daarom biedt gemeente Sint Anthonis een goedkope lening aan zodat iedereen mee kan doen. De eerste vijf leningen zijn inmiddels verstrekt.

 

Iedereen kan meedoen

De gemeente Sint Anthonis vindt het belangrijk dat iedereen kan meedoen aan het verduurzamen van de woning. Alle inwoners moeten daarom de kans krijgen hun huis te verduurzamen. Dit kan gedaan worden door het huis goed te isoleren of door zonnepanelen te nemen. Door het isoleren van uw huis wordt de gasrekening lager. Met zonnepanelen wekt u zelf een deel van de eigen stroom op. Voor het gebruikmaken van de lening zijn verschillende mogelijkheden.

 

Consumptieve lening

Om het verduurzamen van uw huis te kunnen betalen kunt u bij de gemeente terecht voor een consumptieve lening. Bij een consumptieve lening wordt gekeken naar hoeveel u verdient en hoe hoog uw vaste uitgaven zijn. Op basis van die gegevens wordt gekeken hoeveel u kunt lenen. Een consumptieve lening gebruiken mensen bijvoorbeeld ook voor de financiering van een auto. De consumptieve lening wordt het meeste aangevraagd.

 

Hypothecaire lening

Een andere manier om de verduurzaming te kunnen betalen is een hypothecaire lening. Bij een hypothecaire lening is het eigen huis het onderpand. Om gebruik te maken van een hypothecaire lening is een afspraak bij de notaris nodig omdat de hypotheekvoorwaarden moeten worden aangepast. Ook moet het huis een overwaarde hebben. Het huis moet dus meer waard zijn dan de hoogte van de hypotheek.

 

Verzilverlening

Een speciale vorm van hypothecaire lening is de verzilverlening. Deze lening is speciaal voor mensen die al langer in hun huis wonen, overwaarde hebben en geen hogere maandelijkse kosten willen. Bij de verzilverlening is het huis weer het onderpand en betaalt u in eerste instantie niets terug van de lening. Hierdoor blijven uw maandlasten hetzelfde, terwijl u wel profiteert van een lagere energierekening. Pas als u het huis verkoopt, betaalt u met de overwaarde van het huis de lening terug.

 

Aanvragen

Het aanvragen van de lening is heel eenvoudig. Eerst kijkt u hoe u wilt verduurzamen. U vraagt een offerte op voor  bijvoorbeeld voor isolatie of zonnepanelen. Op de website van gemeente Sint Anthonis staat een formulier: www.sintanthonis.nl/inwoners/subsidies-en-leningen_42044
Het ingevulde formulier stuurt u samen met de offerte naar de gemeente terug. U krijgt dan een brief waarin staat wat u verder moet doen.

 

Meer informatie

Heeft u nog vragen dan kunt u contact opnemen met Claudia Beckers via (0485) 20 81 89 of via leningen@sintanthonis.nl.

zonnepanelen afbeelding.jpg

3 februari 2019

Energiebeurs

De Dorpsraad Sint Tunnis heeft op 3 februari een energiebeurs in het MFA Oelbroeck te Sint Anthonis georganiseerd.

Het was er gezellig druk. Zowel bezoekers als deelnemers waren zeer tevreden na afloop.

Deelnemers van de beurs waren:

Logo's energiebeurs.jpg

De ambitie van de gemeente Sint Anthonis is om in 2035 energieneutraal te zijn.  De dorpsraden zijn gevraagd om te ondersteunen en dit zullen we natuurlijk ook doen.

Dorpsraad Sint Tunnis heeft hiervoor een commissie Duurzaamheid opgericht welke zich op dit moment vooral concentreert op het organiseren van een energiebeurs en het tot stand brengen van een collectief zonnedak.

Argumenten voor een collectief zonnedak kunnen zijn:

  • je wilt graag zonnepanelen, maar je eigen dak is niet geschikt i.v.m. ligging of schaduwinvloeden.

  • je vindt zonnepanelen op je eigen dak niet mooi.

  • je wilt bijdragen aan de ontwikkeling van duurzame projecten.

Tijdens de beurs hebben we een peiling  gedaan over de behoefte van een collectief zonnedak.  Circa 20 bezoekers gaven aan zeer geïnteresseerd te zijn en dit is een goede basis voor ons om verder te gaan met het realiseren van dit collectief zonnedak.

EnergieteamLD.jpg

Commissie Duurzaamheid, van links naar rechts: Paul Sommers, Tonny Goossens, Jos van Duren, Peter Boot, Paniesse Brandts en Jacco Raymakers. ​

Kijk hier voor een korte presentatie over Energie Initiatief Sint Tunnis