top of page

Nieuwjaarsborrel

Doelstelling`;

Het doel van de nieuwjaarsborrel is om een laagdrempelig evenement te organiseren voor alle inwoners van Sint Anthonis. Dit biedt iedereen de gelegenheid om het nieuwe jaar gezellig samen in te luiden.

Sfeerinpressies van de laatste jaren:

2023

Bij de traditionele Nieuwjaarsborrel van de Dorpsraad en het cabaret Iets van NIKS mochten wij deze keer een recordaantal bezoekers ontvangen. In een afgeladen Oelbroeck genoten zij van een prachtige show van Iets van NIKS. Niet alleen namen zij op hun geheel eigen manier het jaar 2022 nog eens met ons door, ook werd de Oliebol weer uitgereikt. Dit keer aan de gemeente Land van Cuijk, ter stimulering van vele verbeterpunten.

De show werd, naast de mannen van NIKS, aangevuld met enkele lokale muzikanten, zangeressen en zelfs een heel koor van 10 personen. Veel muziek deze keer. Bovendien heel veel jongeren die voor het eerst de Nieuwjaarsborrel bezochten. Kortom, de tevredenheid was groot bij de organisatie en alle bezoekers.

2021 en 2022, afgelasting vanwege Corona

2020

2019

Het jaar van het spiegeltje.

Interview met de heren van "Iets van NIKS"

 

Dat hun optreden een doorslaand succes is, blijkt wel uit het jaarlijks toenemend aantal inwoners dat op Nieuwjaarsdag de weg naar Oelbroeck vindt. “In het eerste jaar waren het er 200, vorig jaar bijna 500”, zegt Will Thijssen trots. “Er is geen ander evenement waarbij zoveel mensen uit Sint Tunnis samenkomen. Dat geeft ons wel een kick.”

Spiegel voor houden

 

In 2019 staat "Iets van NIKS"  alweer voor het zevende jaar garant voor hoorbaar, voelbaar en zichtbaar spektakel. Het format is bekend – cabaret afgewisseld met muziek – de inhoud moet verrassen. Hans Rausch: “We willen ons publiek gevraagd en ongevraagd een spiegel voorhouden.” Niemand wordt gespaard, maar de artiesten waken ervoor beledigend te worden. “Wij willen de dorpsgemeenschap vermaken, maar vooral ook verbinden”, zegt Thijssen. “Ja, onze teksten zijn geschreven op bekende melodieën, iedereen kan meezingen.” Zonder man en paard te noemen heeft NIKS enkele gasten gestrikt om een bijdrage te leveren.
Ze geven zichzelf maximaal één uur de tijd om het dorpsgebeuren in Sint Tunnis en de perikelen aan de Brink indringend te analyseren en van een luchtige kwinkslag te voorzien. Een try-out, nee daar doen ze niet aan. “In grote lijnen staat ons verhaal, maar in Sint Anthonis volgen de gebeurtenissen elkaar zo snel op, dat we misschien hier en daar moeten bijstellen”, zegt Rausch met een glimlach. Ook dit jaar borrelt en bruist het binnen het kwartet weer van inspiratie. “Als je één jaar niet komt, heb je NIKS gemist”, grapt Thijssen. ”We maken grote dingen klein en kleine dingen groot”, legt Hans Rausch uit. Hoe ze dat doen? “Kom luisteren en kijken, probeer het te snappen en laat u verrassen!”

Oliebol van het jaar

 

Een goed gebruik van de cabaretgroep is het uitreiken van de ‘Oliebol van het jaar’, een enigszins twijfelachtige onderscheiding die het kwartet zelf graag omschrijft als ‘aanmoedigingsprijs’. Zelf bepalen ze wie voor een nominatie in aanmerking komt. De aanwezigen mogen dit keer gissen wie de opvolger wordt van Ben Fransen, die tijdens de jongste editie van de nieuwjaarsborrel namens het bestuur van MFA Oelbroeck de ‘trofee’ in ontvangst mocht nemen. Illustere voorgangers zijn onder meer Jan van Raaij (oud-voorzitter dorpsraad), pastoor Norbert van der Sluis (kerkparochie) en oud-burgemeester Marleen Sijbers (gemeentebestuur).

2018