Waarom worden we een grotere gemeente?

31 augustus 2019

We – de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis – zijn samen onderweg om één grotere gemeente te worden. We krijgen soms de vraag waarom dat beter is. Hieronder leggen we uit waarom het belangrijk is om samen één krachtige gemeente te vormen.

De afgelopen jaren hebben gemeenten steeds meer verantwoordelijkheden gekregen die eerder bij de Rijksoverheid of provincie lagen, zoals de Jeugdzorg. Het vraagt veel van onze gemeenten om alle taken uit te voeren en de dienstverlening te bieden die onze inwoners verdienen. Daarom werken we al op veel terreinen samen en als één grote gemeente lukt dat straks nog beter.

Samen kunnen we – met onze samenleving – de vele uitdagingen aan: om iedereen mee te laten doen, te zorgen voor voldoende werkgelegenheid, passende woningen te bouwen, de bereikbaarheid van de dorpen te verbeteren en oog te hebben voor elkaar. Ook zijn we beter in staat om onze ondernemers en bedrijven te ondersteunen en onze economie te versterken.

De nieuwe gemeente heeft één krachtig bestuur, dat onze 65.000 inwoners vertegenwoordigt. We hebben grotere invloed ten opzichte van de gemeenten om ons heen, in de regio en in de provincie. We kunnen landelijke vragen beter oppakken, zoals de energietransitie. Daarbij kunnen we vertrouwen op een sterke ambtelijke organisatie, die nog meer kwaliteit kan leveren. Ook zijn we een aantrekkelijkere werkgever en beter in staat om goede medewerkers te vinden.

We bundelen onze krachten in één gemeente om samen sterk te staan. Zodat onze inwoners, ondernemers en organisaties ook in de toekomst op een goede dienstverlening kunnen rekenen en ons bestuur een krachtige stem heeft in de regio. Met als belangrijk uitgangspunt dat we het unieke eigen karakter van elk van onze 25 dorpen behouden en versterken.

Dit is een publicatie van de gemeente Sint Anthonis.

Sint_Anthonis_wapen.svg.png